COVID-19 PROTECTOR

Een masker dragen = jezelf en anderen beschermen

Het Coronavirus

Coronavirussen (CoVs) maken deel uit van een grote familie van virussen die symptomen veroorzaken die variëren van verkoudheid tot veel gevaarlijkere ziekten zoals MERS-CoV en SARS-CoV. 

pic 3.1 shutterstock 1643947495 Klein

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het recentelijk ontdekte coronavirus (SARS-CoV-2). Dit is een nieuwe stam van het coronavirus dat onbekend was voordat het in 2019 in China verscheen.

Symptomen

COVID-19 infectie is in 80% van de gevallen mild en meestal asymptomatisch.

pic 3.2 shutterstock 1706043640 Klein

De symptomen kunnen variëren van matige tot ernstige luchtweginfecties:

  • Koorts, hoesten en vermoeidheid.
  • Keelpijn, hoofdpijn of pijn in spieren en gewrichten.
  • Moeilijke ademhaling.
  • Verlies van reukzin en/of smaak, evenals mogelijke huiduitslag.
pic 3.3 shutterstock 626483303 1 Klein

Ouderen of mensen met reeds bestaande chronische ziekten (co-morbiditeiten) zijn kwetsbaarder en kunnen ernstige of zelfs dodelijke complicaties ontwikkelen.
De periode tussen de besmetting en het optreden van de eerste symptomen bedraagt maximaal 21 dagen.

Verspreiding

COVID-19 wordt door een geïnfecteerde persoon, ook al is het asymptomatisch, overgedragen aan een andere persoon via ademhalingsdruppels die via de neus of de mond worden uitgestoten wanneer die persoon hoest of niest.

pic 3.4 shutterstock 1681050592 Klein

Bovendien kunnen geïnfecteerde druppels enkele dagen actief blijven op oppervlakken of voorwerpen. U kunt de ziekte krijgen als u uw mond, neus of ogen aanraakt nadat u in contact bent geweest met deze oppervlakken.

pic 3.5 shutterstock 1661600263 Klein

Deze website maakt gebruik van cookies om u te helpen de beste ervaring op onze website te ervaren en voor anonieme gebruiksanalyse. Door onze site te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten